Salezijanski umetniški center v podporo mladim in tradiciji

Betlehem, Palestina
04.12.2014
Salezijanski umetniški center, ki ga vodi salezijanska skupnost Deteta Jezusa v Betlehemu, združuje ohranjanje lokalnih rokodelskih tehnik in spodbuja ustvarjalnost in delavnost mladih Palestincev. Prav v povezavi s krajem Jezusovega rojstva Center deluje v smeri vrednotenja rokodelske dediščine, s katerim širi mir ter spodbuja ljubezen do umetnosti in s tem čut za svobodo.

Center, ki je s pomočjo italijanskih nevladnih organizacij in zunanjega ministrstva začel delovati leta 2005, je edina šola v Palestini, ki zahvaljujoč trudu izkušenim mojstrom »formalno« poučuje tehnike dela in tradicionalne ročne obdelave oljčnega lesa, biserovine in gline.

Mladi v Centru iščejo ustvarjalne rešitve in nove oblike gradiv v ohranjanju tradicije. Ustvarjalnost razvijajo ob pouku risanja in zgodovine umetnosti, z obiski zgodovinskih in arheoloških centrov, ki jih v njihovi okolici ne manjka, s srečevanji s tujimi umetniki in z ekskurzijami v tujino, kadar je to mogoče. Rezultati so pogosto presenetljivi.

Center je sestavljen iz učnega in praktičnega procesa, v katerega se vključijo po končanem teoretičnem delu, se specializirajo v določeni smeri, izdelujejo izdelke in ob tem tudi zaslužijo.

Center spodbuja razne dejavnosti s pomočjo bivših dijakov in zahvaljujoč tehnološki opremi iz tujine omogoča odpiranje majhnih domačih delavnic. Za mnoge mlade je to vir za premagovanje težkega položaja na tem območju in dostojno življenje. Svoje izdelke skušajo prodajati turistom kot spominke ob obisku Svete dežele, usmerjajo pa se tudi na tuje trge z zavestjo, da svet ne bi pozabil na zgodovino, tradicijo in potrebe palestinskega ljudstva, ki ohranja in prenaša ljubezen do umetnosti, pravice, miru in svobode.

Ob rokodelskem centru, oratoriju in pekarni salezijanci vodijo tudi Muzej rojstva, kjer je na ogled preko 200 jaslic raznih oblik in velikosti. Več o tem zanimivem umetniškem centru pa na njihovih spletnih straneh.

Po ANS; foto: splet