Zemljanke, stari Slovani, kvasenica in rdečka

02.09.2014

Socialna akademija iz Ljubljane organizira izkustvena vodenja, ki so posvečena umetnosti. Zadnjo avgustovsko nedeljo so se mudili v krajih ob Muri in se ustavili tudi v Centru DUO v Veržeju. Na svoji spletni strani so zapisali:

V Veržeju nam je Urška Vidmar pripravila program, ki nas je popeljal več stoletij nazaj, v čas naselitve naših prednikov. Pričakala nas je stara slovanska dobrodošlica s pomakanjem odlomljenega kruha v sol. V zemljanki, napol v zemljo vkopanem bivališču, pokritem s slamo, smo uspešno rešili kviz o naseljevanju Slovanov in znamenitostih Prlekije ter ubrano odpeli najbolj znano ljudsko pesem s tega konca Slovenije (Fse kaj lazi po tem sveti). Občudovali smo, kako je Marijanišču inovativno uspelo ostanke naše pradavnosti vključiti v sodobno turistično ponudbo.

Nato smo se razdelili v dve skupini: bolj praktično usmerjena polovica je iz slame izdelovala svoje zemljanke, možgančkasti del pa je reševal uganke o slovanskih jezikih. Razgledali smo se po Centru DUO, ki ustvarjalno ohranja stare obrti slamokrovstva, lončarjenja, tkalstva, vezenja.

Za konec smo zagrizli v slastno prleško kvasenico in se odžejali z domačim jabolčnim sokom in rdečko (za vse, ki ne veste: to je zloglasna domača šmarnica). Hvala Urški za domiselno pripravljen program in uspešno izvedeno izkustvo prelepe Prlekije.

Vir: Socialna akademija