V Bunčanih obnavljajo vaško kapelo

20.10.2012

Kot da je t. i. recesija pozabila na veržensko občino! Kot da je ta konec Slovenije nekaj posebnega! Medtem ko poslušamo nerganje in strahove pred zastraševanjem onih na visokih stolčkih, smo se v naši občini odločili za drugačno držo. Mi se ne damo. Pred kratkim smo praznovali obletnice in delovne uspehe tako v župniji in Marijanišču, kakor tudi v Občini: osrednji del trga je zablestel kot še nikoli doslej.

Tudi Bunčani nočejo zaostajati. Banovci imajo sicer priviligiran položaj zaradi termalnega izvira, zato so že v preteklosti uredili velik del infrastrukture. Veržej se seveda bori za primat, zato noče zaostajati. Bunčani pa se ponašajo s številnimi političnimi in cerkvenimi dostojanstveniki, zato na Banovce in Veržej ne gledajo z zavistjo, temveč odgovarjajo s svojo zavzetostjo. Letos so se lotili infrastrukture, obnovili so marsikatero znamenito fasado na starodavnih gruntarskih hišah, sedaj pa so se lotili še vaške kapele.

Pri skoraj štirih metrih širine in petih dolžine v svoji notranjosti se uvršča med največje vaške kapele tod okoli. A je kljub temu premajhna, ko je tam maša, šmarnice in druge pobožnosti. Lepa poslikava notranjosti in kip lurške Matere Božje v oltarju, zbira vaščane k srečevanju med seboj in z Bogom. Skrbno in vzorno skrbijo za ta več kot sto let star biser. Streha, kot vsaka reč na tem svetu, je dotrajala. Požrtvovalni domačini so se pod vodstvom Štumpfove Trezike odločili za temeljito obnovo.

jk