Ustvarjalnost z igračami

Veržej
07.07.2015
V Puščenjakovi dvorani Centra DUO se je ob razstavi lesenih igrač s posebnim razlogom zbrala pisana množica otrok in odraslih, udeležencev poletnih programov Zavoda Marianum. Med svojo zbirko jih je namreč nagovoril avtor Mohor Demšar.

Zbiralec starih lesenih igrač in raziskovalec pedagoškega vidika igrač Mohor Demšar je odraščal na manjši kmetiji v vasi Rudno blizu Železnikov. Oče je imel mizarsko delavnico, ki jo sedaj vodi brat Tomaž. Pet otrok je vsak po svojih močeh pomagalo v delavnici.

Že v študentskih letih je Mohor izdeloval igrače ter prav preko njih spoznal waldorfsko pedagogiko ter elektrotehniko zamenjal s pedagoškim poklicem, kjer deluje že več kot dve desetletji. Poleg diplome iz elektrotehnike in specializacije za waldorfskega učitelja je končal še magisterij iz filozofije.

V zadnjih petih letih je Mohorjeva osebna zbirka starih lesenih igrač z raznih koncev sveta narasla do te mere, da postavlja razstave in predava na temo zgodovinskega razvoja igrač in predvsem o pedagoški vrednosti igrač. V predstavitvi je poudaril, da prav današnja poplava igrač zahteva, da izostrimo pogled in si nalijemo bistre vode: katere igrače so v različnih starostnih obdobjih ključne za skladen telesni, duševni in duhovni razvoj otroka kot celostnega bitja. Med drugim je poudaril razlikovanje med igračami, ki predstavljajo živali ali človeka, saj morajo odsevati lastno in pristno podobo, sicer otroci si otroci ob napačnem igranju popačijo pogled na svet, kakršen je. Igrača mora spodbujati k ustvarjalnosti, ne le k delavnosti. Sledil je še sprehod po najbolj prepoznavnih igračah in gradivih za igranje po letnih časih, zaključek pa je potekal v prijetnem klepetu s starši in igro otrok med raznovrstnimi lesenimi igračami, ki so razstavljene na razstavi.

Delček razstave si lahko ogledate tukaj, v Centru DUO pa bo na ogled do 19. septembra.