Stopi na pot: animastart 2023

Veržej
18.03.2023

V Rokodelskem centru DUO Veržej je 18. marca 2023 potekalo živahno srečanje animatorjev oratorijev murskosoboške škofije. Sveti maši, ki jo je daroval salezijanec Peter Pučnik, je sledilo spoznavanje oratorijskih gradiv za letošnje leto.

Po štirih letih so sodelavci Oratorija Slovenija za oratorijski glavni lik ponovno izbrali literarnega junaka. To je pomembno, saj na ta način vstopamo v dialog s kulturo in se vsi skupaj učimo iskati krščanske vrednote tudi v »zunanjem« svetu, tudi v zgodbah, ki niso tipično krščanske.

Po pregledu mnogih knjig in zgodb so se odločili, da oratorijsko zgodbo 2023 povzamejo po verjetno najvplivnejšemu fantazijskemu piscu 20. stoletja, J. R. R. Tolkienu. Njegova zgodba HOBIT je bila napisana kot knjiga za otroke in bralca hitro pritegne v Tolkienov pisan domišljijski svet. Hkrati kot vsa njegova dela prinaša kopico krščanskih sporočil in vrednot, ki so pomembne za otrokovo vzgojo.

Voditelji in animatorji pomurskih oratorijev so tako preko zgodbe, himne, katehez, iger in delavnih spoznavali, kako otrokom približati, da sprejmejo svojo poklicanost, nato pa se preko dotikov Božje previdnosti in svoje lastne vztrajnosti gradijo v srčnosti in zrastejo v neslutenega junaka.