Rokodelski tabor v Centru DUO Veržej

Veržej
27.07.2022

Rokodelski center DUO Veržej je v času poletnih počitnic (od 25. do 27. 7. 2022) pripravil enega od taborov »Slovenski rokodelski tabor 2022«. Gre za skupno dejavnost Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, ki je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravil sedem taborov in so jih izvedli posamezni regijski rokodelski centri z namenom, da mlade pritegnejo v rokodelsko ustvarjanje.

Na taborih so sodelovali učenci in dijaki, stari od 12 do 17 let, ki so v tridnevnem programu spoznavali rokodelske veščine, kulturno dediščino posameznega okolja in predvsem ustvarjali – svoje lastne izdelke pod vodstvom izkušenih rokodelcev.

V Veržeju smo izpostavili lončarstvo, saj je bilo Pomurje v preteklosti tesno povezano s to rokodelsko dejavnostjo, tradicionalno lončarstvo pa kljub vsem naporom, ki se vlaga v ohranjanje, počasi zamira. A veseli dejstvo, da ravno skozi delavnice in izobraževanja, ki jih izvajamo v Veržeju, vsaj del te tradicije gre naprej.

Spoznalo jo je tudi sedem udeležencev tabora v Veržeju, ki so se pogumno lotili dela na lončarskem vretenu, spoznavali različne tehnike obdelave in dodelave lončarskih izdelkov, jih poslikavali, dolbli, luknjali, brusili in še kaj – vse v želji po čim bolj unikatnih izdelkih. Dopoldneve, ki so jih mladi preživeli v lončarski delavnici, so vsekakor dobro izkoristili, tako da so si popoldneve zaslužili, da jih preživijo malce bolj sproščeno, počitniško.

Vročino so premagovali v bazenih Term Banovci, odšli pa so tudi po sledeh tradicionalnih rokodelcev, kjer so v Prekmurju obiskali Lončarsko vas v Filovcih, v Prlekiji pa je svoje znanje podal lončarski mojster Saša Žuman. Prosti čas so izkoristili še za spoznavanje Prlekije, igranje družabnih iger in kino pod zvezdami, spekli pa smo tudi čisto svojo pico.

Za animacijo udeležencev je poskrbel Zavod Mali vüčejok iz Veržeja. Udeleženci tabora so se ob zaključku vsekakor strinjali, da bodo z veseljem še naprej ustvarjali z glino.

Ivan Kuhar, vodja tabora