Razstava Umetniki za karitas

Veržej
18.04.2024

Likovna dela, ki so nastala na 29. likovni koloniji Umetniki za Karitas, so od 18. aprila na ogled in na voljo za odkup v avli Zavoda Marianum v Veržeju.

S pesmijo Zrelo je žito, tudi v spomin na pokojno Jožico Ličen, je vse navzoče z obmurskim melosom pozdravila glasbenica Tjaša Cigut.

»Da razstavljamo prav tukaj v Veržeju, je še posebej pomembno, saj se tako povezujemo med vsemi našimi škofijami in širimo idejo dobrodelnosti in umetnosti,« je na odprtju poudarila Manica Ferenc, vodja Galerije Družina v Ljubljani.

Kot je povedala koordinatorka projekta Marjana Plesničar Jezeršek, bodo letos sredstva, zbrana s prodajo likovnih del, namenili pomoči zaradi vojne izseljenim otrokom.

Sodelujoče na likovni koloniji na Sinjem vrhu in izbor razstavljenih del v Veržeju je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Nekatera dela so že našla nove lastnike, med njimi tudi delo letošnjega Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo, akademskega slikarja Hermana Gvardjančiča.

Razstavo je z željo, da bi po ogledu slik navzoči začutili tudi »dušni mir« in bi tako postali preroki vstalega Gospoda, ki je prestrašene učence zaradi njegove smrti pozdravil: »Mir vam bodi!«, odprl soboški škof dr. Peter Štumpf.

Povzeto po www.druzina.si