»Prekrite« zemljanke

Veržej
18.02.2023

Pred desetimi leti je Zavod Marianum Veržej v Trio kampu preko projekta »Doživljajski turizem v zemljanki« postavil repliko zemljanke ter pet »sodobnih« naselitvenih slovanskih zemljank. V Veržeju so namreč odkrili eno najstarejših arheoloških najdišč slovanske kulture in s projektom smo to dejstvo želeli približati obiskovalcem Prlekije.

Zemljanka je preprosto slovansko bivališče oz. stanovanjska jama, vkopana v zemljo, zgornji, nadzemni del, pa je bil pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki je segala do tal. Narejena je bila iz drobnih lesenih kolov, prepleta vejevja, slame ali trstike. Uporabljala se je za bivališče, shrambne in delovne prostore.

Kritino je po desetletju načel zob časa, zato je bilo potrebno slamnato streho sanirati. Tako kot pred desetimi leti, ko so slamnate kritine nastale v projektu usposabljanja za nacionalno poklicno kvalifikacijo slamokrovec, ki je potekalo pod mentorstvom slamokrovca Antona Golnarja, je tudi tokrat sanacijo opravilo podjetje Golnar.

Bogata infrastruktura skupnega družbenega pomena v spodbujanju mehkega turizma na podeželju bo tako še naprej služila svojemu namenu in pod svojo streho vabila goste, obiskovalce in vse, ki si želijo domačnosti, stika z naravo in veselja v utvarjanju.