Pomočnica v sedanjih stiskah človeštva

Veržej
21.05.2023
Marijin mesec maj, ki je tudi salezijanski mesec, vsako leto zaznamuje tudi Veržej, salezijansko ustanovo in prebivalce ob Muri. 20. in 21. maja 2023 sta bila ustaljeno slovesna in domača dneva za častilce, molivce in romarje, ki vsak na svoj način obnovijo prijateljstvo do Božje in naše matere Marije.

Praznik se je začel s sobotno vigilijsko sveto mašo v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum Veržej, ki jo je ob somaševanju salezijancev daroval župnik pri svetem Juriju ob Ščavnici Boštjan Ošlaj. Pri sveti maši in procesiji je prepevala moška vokalna skupina KD Slavko Osterc Veržej pod strokovnim vodstvom Tatjane Poštrak. V pridigi je Ošlaj orisal nastanek praznika Marije Pomočnice in širitev te pobožnosti po sv. Janezu Bosku in njegovih sinovih. Poudaril je pomen in potrebo k zatekanju k Mariji Pomočnici tudi danes, saj doživljamo, da kot družba in svet počasi tonemo in nazadujemo. Ponovno moramo na pravo in prvo mesto postaviti molitev v družinah, po kateri bo prišla Marijina pomoč in Božji blagoslov, da bomo lahko normalno vzgajali in sobivali, da nas ne bodo razdvajali mediji, novice in govorice. »Tako si bomo kljub različnosti lahko prijatelji in dobri sosedje, tako kot smo si prijatelji tukaj zbrani duhovniki, čeprav sem sam škofijski duhovnik, oni pa so salezijanci,« je ob koncu dodal vsem razumljivo primerjavo Boštjan Ošlaj.

Po sveti maši se je razvila večerna procesija z lučkami in milostnim kipom skozi park Marijanišča v župnijsko cerkev, kjer so zbrani verniki večerno pobožnost zaključili s petimi litanijami matere Božje in prejeli blagoslov Marije Pomočnice.

Osrednja slovesnost Marije Pomočnice v Veržeju pa je potekala v nedeljo, 21. maja 2023. Začela se je z molitveno uro v župnijski cerkvi sv. Mihaela, ki so jo vodile sestre hčere Marije Pomočnice iz Murske Sobote. Nato se je razvila procesija z milostnim kipom Marije Pomočnice, ki so jo po ulicah Veržeja nosili gasilci PGD Banovci, Bunčani in Veržej, za njim pa je v spremstvu duhovnikov stopal upokojeni beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, ki je na dvorišču Marijanišča nato daroval sveto mašo.

V nekratki homiliji je s svojim prodornim glasom dosegel vsak kotiček, kamor se je pred milejšim nalivom zatekla množica vernikov, romarjev, Marijinih častilcev in članov salezijanske družine. Med drugim je spregovoril o tem, kako se moramo zbirati v »zgornji« sobi kakor apostoli z Marijo in klicati Svetega Duha, ne pa ostajati v »spodnji« sobi, kjer nam reklame, oglasi in naše navade nudijo kratkotrajno udobje in užitek. Kot posamezniki, družine in narod ne smemo za lonec leče prodati svojega prvorojenstva, tako kot je to storil svetopisemski Ezav, temveč po Marijinem zgledu trpljenja pod križem vztrajati v krščanskih vrednotah. Ob tem je izpostavil vedno bolj ponujano evtanazijo, s katero starejšim in bolnim odvzemamo svobodo, mladim rodovom pa stik z modrostjo dedkov in babic. Kot se Kristus na križu ni omamil s kisom in žolčem, moramo tudi mi znati potrpeti, ne pa se predajati omamam, ki izničujejo smisel življenja in bivanja, ki ne vodi v nebeško kraljestvo.

Sveto mašo so s čudovitim igranjem in prepevanjem spremljali mladi, zbrani v priložnostnem bendu ter otroci in mladi v zboru pod strokovnim vodstvom mag. Petre Ivančič, ki so se za to priložnost pripravljali že na pevskem dnevu OPZ in MPZ Pomurja v začetku marca. Ob koncu so si upravičeno prislužili spontani aplavz zbrane množice in Marijinega nasmeha.

Po sveti maši so se vsi zbrani zadržali še ob dobrotah gospodinj in gospodarjev iz vseh treh vasi Občine Veržej, ki so za praznik zavihali rokave, pripravili prigrizke in pecivo ter odprli sode z dobro kapljico. Domačini so ponovno dokazali, da znajo stopiti skupaj, razveseliti sebe in druge goste ter dati čast Mariji Pomočnici, ki že več kot stoletje razliva svoj blagoslov na Prlekijo in Prekmurje.

Več fotografij na FB Zavod Marianum Veržej. Foto: Marko S. in Tian Prelog.