Miholovo 2024 in biserna maša Antona Rozmariča

Veržej
01.10.2024

Veržej se je v zadnjem desetletju in pol zapisal na rokodelski zemljevid Slovenije z različnimi pobudami Rokodelskega centra DUO, ki uspešno sodeluje z različnimi partnerji v bližnji in daljni okolici pri ohranjanju in predajanju rokodelske dediščine.

V nedeljo, 29. septembra 2024, je skupaj z Občino Veržej pripravil tradicionalni Miholov sejem, sejem rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov. Na sejmu, ki je že 11. potekal v sklopu praznovanja župnijskega zavetnika sv. Mihaela, je 46 ponudnikov tudi letos v obliki rokodelske tržnice predstavilo ustvarjalni potencial ter prenos rokodelskih znanj in spretnosti različnim generacijam obiskovalcev. Poleg lokalnih rokodelcev so se pradstavili tudi rokodelski centri z drugih regij Slovenije, tako da je Miholov sejem prikazal slovensko rokodelstvo v malem.

Sejem se je začel z župnijskim žegnanjem, letos obogatenim z biserno mašo domačega salezijanca Antona Rozmariča. Slovesno sveto mašo so povzdignili sam biseromašnik, predstavniki folklornih skupin in pevski sestavi pod vodstvom Tatjane Rozmarič Poštrak, ki so z ubranimi melodijami dali težo vsem izrečenim besedam zahvale in priprošnje.

Sledila je povorka folklornih skupin z blagoslovom folklornih kostumov in ljudskih instrumentov. Na povorki so letos sodelovali Veseli Prleki DU Križevci, KTD Hotedršica, Folklorna skupina KUD Oton Zupančič Tinje, Folklorna skupina Kog, Folklorna skupina Gornja Radgona in Folklorna skupina Leščeček. Direktor Zavoda Marianum Veržej Blaž Cuderman je pred njihovimi nastopi na glavnem odru blagoslovil folklorne kostume in inštrumente. Kot je dodal, pa z veseljem podeljuje blagoslov njim samim, njihovim družinam in društvom, da bi še naprej prenašali bogato slovensko tradicijo in kulturo.

Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je v sodelovanju z organizatorji Miholovega sejma pripravilo že šesto ocenjevaje prleške tünke in mesa iz zaseke, ki je potekalo v prostorih zavoda Marianum Veržej.

V kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke so bili ocenjeni trije vzorci. Bronasto priznanje je prejel Boris Rantaša iz Veržeja, zlato priznanje pa sta prejela Kmetija Rautar, Jože Rautar s.p. ter Zvonko Poštrak iz Veržeja.

Med certificiranimi proizvajalci prleške tünke so prav tako ocenili tri izdelke. Bronasti priznanji sta prejela Kmetija Daniela Vargazona s Cvena in Kmetija Marjana Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru, srebrno priznanje pa je letos prejela Panvita MIR d.d. Gornja Radgona.

Pri absolutnih ocenah se je komisija odločila, da je tretjo najvišjo oceno dosegel izdelek proizvajalca Panvita MIR d.d. Gornja Radgona. Drugo mesto je dosegel izdelek proizvajalca Zvonka Poštraka iz Veržeja, najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju Prleške tünke in s tem naziv Naj tünke 2024 pa je dosegel izdelek proizvajalca Kmetija Rautar, Jože Rautar s.p. iz Veržeja.

V Centru DUO Veržej so odprli razstavo rokodelke Tanje Makovec, v kulturnem programu so sodelovali domači kulturni ustvarjalci in društva, ki so skozi ves dan animirali obiskovalce in udeležence.

Množico obiskovalcev je tudi letos pritegnil festival otroških folklornih skupin »MihecFest«, na katerem se je predstavilo šest skupin: otroška folklorna skupina Osnovne šole Veržej, Vrtec Stročja vas, folklorna skupina Vrtca Veržej, »Mali Leščečki« KD Slavko Osterc Veržej, folklorna skupina Osnovna šola VI Murska Sobota in Prekmurska banda Glasbene šole Beltinci.

Zaključek Miholovega sejma pa so z ubranimi vižami popestrili člani ansambla Iskrivi muzikanti. Miholovega sejma 2024 se je bogatem programu, ki sta ga usklajevali Iris Balažič iz Zavoda Marianum Veržej in Vesna Ficko z Občine Veržej, ter lepemu vremenu, udeležila pestra množica obiskovalcev od blizu in daleč.