»Ni rojstva brez trpljenja«

Veržej
08.12.2021

V Rokodelskem centru DUO Veržej potekajo intenzivne priprave na letošnje odprtje Razstave jaslic. Ob jaslicah, ki so jih izdelale šolske skupine in rokodelci, je letošnja osrednja razstavljalka Mihaela Žakelj Ogrin.

Mihaela Žakelj Ogrin je bila rojena 1969 v Ljubljani, kjer je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje. V študijskem letu 88/89 se je vpisala na Oddelek za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti in leta 1993 diplomirala pri prof. Dragici Čadež iz kiparstva in pri prof. Ivu Mršniku iz grafike, pri obeh na temo Povnanjanje notranjega. Za svoje diplomsko delo je leta 1993 prejela študentsko Prešernovo nagrado. Živi in ustvarja v Žireh.

Poleg zahtevnega pedagoškega poklica, ki ga predano in z ljubeznijo opravlja, se resno posveča tudi umetniškemu raziskovanju. V kiparstvu ji je najbližji les, za malo plastiko posega po terakoti. V grafiki raziskuje predvsem v tehniki lesoreza. Ob postavitvi razstave jaslic v Centru DUO Veržej je kratko spregovorila o svojem pogledu na jaslice.

Pri nekaterih jaslicah opazimo križ. Zakaj ste ga umestili v božično zgodbo?

Prebrala sem knjigo o sv. Frančišku Asiškem, ki je povezoval križ in jasli. To me je zelo nagovorilo in sem križ vpletla v jasli. Saj to dvoje je povezano. Ni rojstva brez trpljenja in v trpljenju se rodi nekaj novega.

Naredili ste že veliko jaslic po naročilu in za razstave.

Ja, najdete jih že marsikje. Trenutno so na razstavi vse jaslice, kar jih še imam doma. Če se prav spomnim, sem najprej razstavljaja na Sveti Gori, nato je prišlo povabilo iz Veržeja, kjer vsa leta redno sodelujem.
Naj še omenim, da sem delala jaslice za župnijsko cerkev v Mirenskem gradu skupaj s prostovoljci in brezdomci. Delavnice pripravljajo vsako leto, tako da dodajamo vedno nove svetopisemske figure na določeno temo.

Katero jaslično figuro bi izpostavili? Katera vam je najbolj pri srcu?

Glede na naš čas se mi zdi, da morajo jaslice povezovati. In v tej vlogi bi izpostavila sv. Jožefa. Danes v družinah zelo manjkajo očetje. Sv. Jožef v jaslicah po navadi stoji, je navzoč, a tih, zato ga hitro prezremo. A za sveto družino je zelo pomemben. Jezusu in Mariji je stal ob strani, ju varoval in skrbel zanju. Ta vloga je danes kar preveč prezrta.