Na Agri se je predstavil Rokodelski center DUO Veržej

Gornja Radgona
30.08.2023

Na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni je bil 30. avgust 2023 poseben dan za Rokodelski center DUO Veržej in za rokodelstvo na sploh.

Strokovni sodelavec Centra DUO Veržej, salezijanec brat Janez Krnc, se je v dopoldanskih urah udeležil strokovnega posveta o rokodelstvu z naslovom »Izzivi in priložnosti rokodelstva na področju kmetijstva«. Posvet je pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki se prvič celovito predstavlja na tem tradicionalnem sejmu.

Udeležence posveta je nagovoril minister Matjaž Han, ki je izpostavil pomen rokodelstva. »Vesel sem, da smo letos sprejeli zgodovinsko odločitev, in sicer smo sprejeli zakon o rokodelstvu. Z zakonom želimo ne samo ohraniti, ampak v prihodnje tudi razvijati rokodelstvo in ga posredovati našim zanamcem, da ne bo nikoli šlo v pozabo,« je bil jasen minister Han.

Po posvetu je bil optimističen tudi Janez Krnc, ki je dodal še, da tako pripravljavce zakona o rokodelstvu kot rokodelski center DUO Veržej čakajo še konkretni koraki za uresničitev dolgo pričakovanega koraka za zagotavljanje prihodnosti rokodelstva na Slovenskem.

V popoldanskih urah pa je na stojnici ministrstva potekala odlično obiskana delavnica na temo lončarstva, s katero sta lončarske dejavnosti Rokodelskega centra DUO Veržej prikazali lončarka Urša Ambrož in sodelavka Tatjana Prelog. Tako mlajši kot starejši so si radi umazali roke in iz gline ustvarili svoje prve umetnine.

Prav zabavno je bilo opazovati, kako so se na stojnici prepletali uglajenost in domačnost, lepota prostora za gostitve in glinene packe z lončarskega vretena, »mazanje« rok ob pogostitvi ter ob oblikovanju gline. Na splošno je bil utrip sejemskega prostora zelo živahen v prepletanju obiskovalcev, med katerimi so izstopale družine, veliko število mladih, strokovnjaki, kmetijski delavci in zanesenjaki, ki jim ni mar za sobivanje podeželja in razvijajočega se sveta.