Miholovo 2022

Veržej
25.09.2022

Po dveh »koronskih« letih se je v Veržeju ponovno zgodil Miholov sejem. Občina Veržej, Zavod Marianum, Terme Banovci, društva in rokodelci so kljub slabemu vremenu uspeli pripraviti pestro in dobro obiskano celodnevno dogajanje.

Po otvoritvi je sledila mašna slovesnost ob praznovanju farnega zavetnika v župnijski cerkvi sv. Mihaela. Letošnji gost je bil domačin, gospod Srečko Fras, ki je obhajal srebrni jubilej mašniškega posvečenja.

Člani in članice župnijske Karitas ter sodelavci so po maši pripravili zakusko z domačimi dobrotami. Nato je sledila povorka folklornih skupin do glavnega prizorišča osrednjega dogajanja Miholovega sejma v Centru DUO, kjer je g. Fras blagoslovil folklorne kostumov in ljudske instrumente.

Med kulturnim in zabavnim programom so se z glasbo, petjem in plesom predstavile nekatere skupine in sestavi iz Veržeja in Križevec. Letošnji Miholov sejem je doživel tudi pravo mednarodno razsežnost: na njem so se s plesom polke predstavili učenci s Finske, Cipra, Portugalske, iz Nemčije in Grčije, ki so teden dni preživeli v Prlekiji na izmenjavi Erazmus v organizaciji OŠ Veržej.

Že tradicionalno so razglasili zmagovalce Prleške tünke in mesa iz zaseke 2022: v kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa so prejeli: Anja Vargazon s Cvena bronasto priznanje, zlato pa Jožef Rauter iz Veržeja, Janko Kodila iz Markišavec ter Boris Rantaša iz Veržeja.

V kategoriji certificiranih proizvajalcev prleške tünke pa so prejeli: bronasto kmetija Vargazon s Cvena, srebrno priznanje pa Panvita MIR d.d. Gornja Radgona in kmetija Koroša iz Križevec.

Miholov sejem so obogatili rokodelci in ponudniki na stojnicah, poskrbljeno je bilo za hrano in pijačo. Kot pika na i pa je letošnjo sejem zaokrožil tradicionalni MihecFest, na katerem so nastopili, zapeli in zaplesali najmlajši ter dokazali, da žlahtna beseda, domača pesem in srčno veselje do rodne grude ne bo zamrlo.

Foto: B. Cuderman