»Marija je bila na začetku Cerkve«

Veržej
19.05.2024

V Veržeju se je v soboto, 18. maja 2024, z večerno sveto mašo začelo praznovanje Marije Pomočnice. Domačini in romarji so pri sveti maši v Kovačičevi dvorani Marijanišča prisluhnili besedam prvega romarja, Roberta Smodiša, duhovnega pomočnika v Bakovcih, ki je Marijo med drugim opisal kot prinašalko življenja in ob tem spomnil, da če bomo v vseh oblikah in okoliščinah podpirali življenje in se zavzemali zanj, bomo deležni Božjega življenja, za katerega je rekla da tudi Marija.

Po sveti maši se je razvila procesija z lučkami in pospremila milostni kip v župnijsko cerkev sv. Mihaela. Moška volkalna skupina KD Slavko Osterc Veržej je pod vodstvom Tatjane Rozmarič Poštrak obogatila celotno slovesnost in pred slovesnim blagoslovom Marije Pomočnice v cerkvi zapela še litanije Matere Božje.

Naslednji dan, v nedeljo 19. maja 2024, so Marijin milostni kip, božje ljudstvo, lepo vreme, naslednik apostolov, ubrano petje in skupna molitev povzdignili dvojni praznik: zunanji praznik Marije Pomočnice in binkoštni praznik.

Celjski škof msgr. Maksimiljan Matjaž je s preprostimi a klenimi besedami opisal binkoštni dogodek, pri katerem ni manjkala Marija. »Marija je bila na začetku Cerkve ali kot je dejal nek duhovni pisatelj, je Bog Marijo 'pretihotapil' v binkoštno dvorano, da apostoli ne skoprneli od strahu.« V veri potrebujemo nekoga, da se lahko zatečemo k njemu, potrebujemo zgled vzgoje, in vse to je in daje Mati. Čeprav je Marija žena življenja, je v ozadju, neopažena, ki daje prostor Sinu in Bogu.

Člani gasilskih društev so tudi letos ponesli Marijo v procesiji, s pesmijo je bogoslužje obogatila Vokalna skupina sv. Mihaela pod vodstvom Petre Ivančič, manjkale pa niso niti dobrote domačih gospodinj in domača vinska kapljica ob sklepni pogostitvi za vse farane, romarje in naključne obiskovalce Marijine slovesnosti v Veržeju.