Kovačičev večer 2023: Ukrajina spet joka

Veržej
10.03.2023

Minilo je leto dni od začetka ruske agresije na Ukrajino in nekako smo se že »navadili«, da je vojna del našega vsakdana, zaradi katere se ne vznemirjamo več. Zato smo v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo pripravili Kovačičev večer o Ukrajini.

Pri najstarejši slovenski založbi je dr. Aleš Maver, tudi podpredsednik Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča v Mariboru, izdal knjigo Ukrajina – od igre prestolov do vojne za samostojnost, ki jo je v tem večeru tudi iskrivo predstavil. Kot poznan in priznan zgodovinar, filozof in teolog je v enourni predstavitvi smelo vlekel vzporednice med Slovenijo in Ukrajino skozi zgodovino ter kulturni in družbeni razvoj. Malokdo ve, da nas povezuje več kot mislimo: med Slovenijo in Ukrajino leži samo Madžarska, med vidnejšimi slovenskimi osebnostmi je Matija Čop začel akademsko kariero v Ukrajini; to sta le dva primera od mnogih.

Dr. Tanja Ozvatič, ravnateljica Mohorjeve družbe, ki je v okviru založbe moderirala Mohorski večer, je nato dala besedo obiskovalcem, ki so jih najbolj zanimale cerkvene in duhovne razmere, razlike in značilnosti v deželi, bogati pravoslavni tradiciji, a podrejeni moskovski nadvladi ter prepletanje cerkvene in politične oblasti.

Kovačičev večer je minil predvsem v spoznavanju zgodovine, družbenega in kulturnega razvoja Ukrajine kot naroda in države. Avtor se aktualnih razmer pravzaprav niti ni dotaknil, čeprav ni skrival sočutja in naklonjenosti do trpečega naroda v luči razvoja slovenske kulture in države.