Don Boskove stvari

VOŠČILO DON BOSKU

Dragi don Bosko,
naš 'oče, učitelj in prijatelj!',
vse najboljše za tvoj 200. rojstni dan!

To ti, s srcem polnim veselja, ljubezni in hvaležnosti, izrekamo vsi tvoji prijatelji iz dežele pod Triglavom: salezijanci, sestre hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, don Boskove prostovoljke, nekdanji gojenci in gojenke salezijanskih ustanov, člani združenja Marije Pomočnice, molivci za duhovne poklice; - še zlasti pa seveda vsi mladi, animatorji, mlade družine, starši; pa številni dobrotniki in sploh vsi tvoji prijatelji.

Don Bosko, ti si bil in si še vedno velik in neprecenljiv dar za vse človeštvo, še zlasti za vse mlade. Kot 31-letni duhovnik si, v zavesti, da so ti v tvoji hudi bolezni prav mladi od Boga izprosili zdravje, pred njimi izrekel slovesno zaobljubo: »Svoje življenje dolgujem vam. Vedite pa: odslej ga bom vsega porabljal za vas!« To 'zaobljubo' si potrjeval iz dneva v dan, na pragu svojih petdesetih let tudi s temi čudovitimi besedami: »Docela se vam darujem: kar sem in kar imam. Za vas študiram, za vas delam, za vas živim, za vas sem pripravljen dati tudi življenje.«

V svoji brezmejni in nadvse iznajdljivi ljubezni si poskrbel za dušo, duha in telo svojih mladih: dal si jim razvedrilo, kruh, delo, smisel in jih vodil na pot v srečno večnost. Verjel si v mlade: zato si jih pošiljal na ceste in igrišča med vrstnike, v razrede in delavnice za učitelje; pred tabernakelj, da bi izprosili velike milosti za razne namene; verjel si v mlade z ulice, z njimi odprl pot mladinske svetosti in iz njih ustanovil redovno družbo.

Tvoja obljuba Za vas živim nas vabi, da bi tudi mi svoje življenje živeli za druge. Le tako bo tudi naše življenje rodovitno. Le tako bodo lahko tudi drugi živeli in bodo lahko srečni, ko bodo deležni našega življenja, naše ljubezni in našega darovanja.

Don Bosko, ti si tudi za nas na Slovenskem, še vedno, danes morda še bolj kot včeraj, »oče, učitelj in prijatelj!«. Prosimo te, ne nehaj pri Gospodu in pri nebeški Materi Mariji Pomočnici prositi za nas.

Janez Potočnik SDB, inšpektor

Slovenija, 16. avgusta 2015, na dan, ko se je pred 200 leti rodil sv. Janez Bosko