Center DUO Veržej med nosilci podpornega okolja rokodelstva

Brdo pri Kranju
02.06.2024

Na Brdu pri Kranju je v nedeljo, 2. junija 2024, potekal Slovenski rokodelski festival, ki združuje rokodelce in rokodelke na nacionalnem nivoju in ustvarja enodnevni prostor in predstavitev vrhunske rokodelske dejavnosti. Ob samem rokodelskem sejmu, na katerem se je med 60 rokodelci in rokodelskimi ustanovami predstavil tudi Center DUO Veržej, je potekal bogat spremljevalni program z delavnicami, otroškim programom, kulinariko in strokovnimi srečanji.

Ob bogato obloženi stojnici sta množico obiskovalcev, ki so se radi ustavljali ob izdelkih lončarske delavnice veržejskega rokodelskega centra, nagovarjali lončarka Urša Ambrož in vodja Centra DUO Veržej Iris Balažič.

Pred okroglo mizo v Kongresnem centru Brdo o izvedenih, tekočih in predvidenih dejavnostih pri izvajanju novega zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR) je potekala podelitev listin rokodelskim centrom, ki so prejeli potrjene sklepe na podlagi javnega poziva novega rokodelskega zakona.

Med osmimi izbranimi prejemniki listin, ki jih je podelil državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, mag. Dejan Židan, je tudi Center DUO Veržej. Listino je prevzela vodja centra Iris Balažič. Med udeleženci posveta je bil tudi strokovni sodelavec Centra DUO Veržej salezijanec Janez Krnc, ki že od samega začetka skrbi za razvoj tega centra.

Čeprav so rokodelci in rokodelski centri, organizirani na zelo različne načine, po dolgih letih truda in priprav z veseljem sprejeli listine in napredek pri uresničevanju zakona, pa so šele na začetku resnične poti do z zakonskimi določili urejene državne podpore rokodelski dejavnosti, ki si počasi utira pot v javnost in družbo. Ob pohvali vsem dosežkom je bilo slišati klice po nadaljevanju urejanja tega področja tudi z drugih vidikov: davčnega, pokojninskega, delavno-pravnega in izobraževalnega.

Sam rokodelski festival, ki je že drugič potekal v idiličnem okolju parka Brdo, je z bogato vsebinsko ponudbo privabil veliko obiskovalcev, kar nakazuje na dobro organizacijo dogodka in zagotavlja njegovo kontinuiteto. Tako Iris Balažič kot Urša Ambrož, pa tudi mnogi njuni kolegi v rokodelskih panogah, so bili z dogodkom zadovoljni, saj so se lahko zadovoljivo predstavili širokemu spektru občinstva, ovrednoteno ponudili kvalitetne in pristne rokodelske izdelke ter se srečali in si izmenjali izkušnje in informacije.