Bogata razstava jaslic v Centru DUO

Veržej
05.12.2014
V okviru projekta Božična Prlekija, ki poteka že peto leto, so danes v Puščenjakovi dvorani odprli razstavo slovenskih jaslic. Letošnja posebna gosta sta Katarina in Tomaž Lavrih iz Šentlovrenca na Dolenjskem, ki razstavljata 13 jaslic in 6 svetopisemskih zgodb s temo Jezusovega rojstva, kot vsako leto pa se jim pridružujejo jaslice 28 slovenskih umetnikov in 17 jaslic skupin otrok iz pomurskih šol in vrtcev.

Ob krajšem kulturnem programu, ki ga je s pesmijo popestril družinski trio Ivančič, je polno dvorano domačinov in gostov pozdravil župan Slavko Petovar, ki je poudaril pozitiven pomen sodelovanja v projektu Božična Prlekija. Ivan Kuhar, ki je prireditev povezoval, je nato dal besedo Tomažu Lavrihu. V nekaj besedah je opisal pot ljubezni do jaslic. Sprehode po gozdu, ostanke lesa in spomine na otroštvo sta skupaj z ženo povezala z neizčrpnim Svetim pismom in tako začela upodabljati božično zgodbo, ki se danes nadaljuje v upodobitve celotnega Jezusovega življenja.

Pred blagoslovom je navzoče pozdravil še direktor Zavoda Marianum, Janez Krnc, in čestital vsem razstavljavcem, tako odraslim kot še posebej otrokom, njihovim mentorjem in šolam za lep odziv pri ohranjanju tradicije in iskanju izvirnosti v ustvarjanju jaslic. Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf je božični dogodek umestil v večnostni dogodek: končni naslovnik božiča je Jezus Kristus, ki je enkrat prišel med nas kot nebogljiv otrok, naslednjič pa bo prišel v polnosti. Začetek in konec se stikata v daritvi svete maše. Božična daritev je vrh praznovanja. Vse naše želje, praznovanja, bogoslužja, medsebojni odnosi se odražajo v mesijanskem prihodu Odrešenika. Razstava jaslic v Veržeju za škofa pomeni iztrganje praznovanja Božiča iz primeža potrošništva, nakupov, tekanja v objem družinskosti, poglobitve medsebojnih odnosov in vrnitev k bistvu.

Ob koncu blagoslova je navzoče pozdravil še višji predstojnik slovenskih salezijancev Janez Potočnik, ki je geslo praznovanja 200-letnice rojstva sv. Janeza Boska, Za vas živim, povezal z božičnim dogodkom in vsem zaželel, da bi živeli za druge kot je don Bosko živel za svoje mlade.

Center DUO je z razstavo jaslic osrednje gibalo na tem področju, ki vsako leto spodbudi ustvarjalce in preko natečajev pomurske vrtce in osnovne šole, da v ustvarjanju odkrivajo svoje talente in polepšajo dneve vsem ostalim. Letošnja bogata razstava bo vsekakor obogatila vsakogar, ki so jo bo ogledal.