Bogat in pester Veseli dan rokodelstva

Veržej
19.09.2015
Center DUO je pod vodstvom Ivana Kuharja na široko odprl svoja vrata in v projektu »EU projekt, moj projekt« pripravil pestro paleto celodnevnega dogajanja.

Že zjutraj sta vrata odprla Promocijsko-informacijski center in rokodelska delavnica, kjer sta obiskovalce pričakala pletarka iz ličja iz zadruge Pomelaj ter lončarka Urša Ambrož.

Skupaj s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti je Center DUO pripravil seminar »Rokodelstvo v okviru rednega šolskega izobraževanja« z namenom informiranja učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, da aktivnosti rokodelstva vključijo v svoj proces izobraževanja.

Lili Mahne je skupini 15 učiteljev predstavila možnosti umestitve rokodelstva v učni načrt, Bojana Pustinek Miočić pa je spregovorila o dnevnih centrih CŠOD kot priložnosti za  promocijo rokodelstva in dediščine. Skupina se je nato preselila v delavnico, kjer so se pod vodstvom Urše Ambrož spoprijeli z glino in oblikovanjem na lončarskem vretenu z namenom predstavitve dejavnosti za skupine otrok in mladih.

Potrudili so se tudi mladi iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki so »obnovili« projekt Prlek'ja in vse obiskovalce razvajali s kulinaričnimi dobrotami.

Za zaključek Veselega dneva rokodelstva, nekakšnega povzetka vseh dejavnosti Rokodelske akademije I in II (JR OP SI-HU) so obiskovalci in ustvarjalci prisluhnili pleškemu kabaretu Kisla žüpa, v kateri sta pesnik Marko Kočar in kantavtor Tadej Vesenjak dodobra nasmejala odhajajoče in ostajajoče obiskovalce. Čeprav druženje ni bilo množično, je bilo kvalitetno z dokazilom, da se Center DUO trudi ohranjati, razvijati in prenašati rokodelske dejavnosti z vsem spremnim dogajanjem.