Blagoslov in odprtje nove učne rokodelske delavnice

Veržej
19.06.2015
Salezijanci in sodelavci Zavoda Marianum so danes upravičeno z veseljem povabili domačine, pomurske rokodelce in goste na blagoslov in odprtje učne rokodelske delavnice.

V krajšem kulturno-družabnem programu, ki ga je pripravil Ivan Kuhar, povezovala pa ustanovi zelo naklonjena Marja Dolamič, so se zvrstili pozdravni govori, zahvale in čestitke, manjkala pa ni niti ubrana pesem kvarteta Jeruzalem.

Dr. Janez Bogataj je z novo pridobitvijo poudaril celovitost delovanja rokodelskega centra, ki omogoča, razvija in končno daje kruh zaposlenim, omogoča ohranitev rokodelskih izročil in prenos na mlajše generacije, kar Center DUO že uspešno počne.

Janez Krnc je novo pridobitev poimenoval kar srce rokodelskega centra, saj bo to kraj srečevanj, sodelovanja, poučevanja in dopolnjevanja v rokodelskih znanjih. Še posebej se je zahvalil dobrotnikom iz Švice in njihovemu zastopniku, salezijancu Toniju Roggerju, ki je ob tej priložnosti prišel v Veržej in si v živo ogledal ne le nove prostore, temveč vse dogajanje, ki v njih poteka.

Občinski svetnik in zastopnik veržejskega župana, g. Andrej Sraka, je s ponosom delil veselje z Zavodom Marianum ob novi pridobitvi in zaželel nadaljnjega uspešnega sodelovanja za dobrobit krajanov in celotnega območja.

Dogodka sta se udeležili tudi predstavnici Centra za poklicno izrobraževanje Republike Slovenije Urška Marentič in Republiškega izpitnega centra Jelka Kozjak Jezernik iz Ljubljane, in to s posebnim razlogom: štirim kandidatkam, ki so uspešno zaključile izobraževanje po NPK, sta podelili certifikate NPK lončar/lončarka. Med njimi je tudi Urša Ambrož, zaposlena v rokodelskem centru Veržej, ki je slovesno prerezala trak in tako simbolično odprla svoj novi delovni prostor.

Kot se pri ohranjanju in prenašanju tradicije spodobi, je predstojnik slovenskih salezijancev Janez Potočnik, ki je zelo zaslužen za novo pridobitev, le-to po skupni molitvi in prošnjah tudi blagoslovil.

Gostje so se še dolgo zadržali v novem prostoru, ki meri 170 m2, in si na licu mesta ogledali procese izdelovanja rokodelskih izdelkov, v avli Centra DUO so se okrepčali in si ogledali tudi razstavo lesenih igrač sveta v Puščenjakovi dvorani.