Veselje, igrivost, soustvarjalnost

Veržej
11.12.2021

»Dogodki in trenutki, ki nam jih prinaša čas, so vse kaj drugega kakor skupek naših želja, s katerimi bi si želeli ustvariti raj v našem vsakdanjem življenju. Pa vendar so prav ti dogodki, ki nam jih življenje prinaša, edino, kar imamo, in najdragocenejše, kar imamo.« S temi besedami, ki jih je v uvodni besedi zapisal salezijanec Peter Pučnik, direktor Zavoda Marianum Veržej, se začenja prebiranje letošnjega biltena salezijanske ustanove v Veržeju.

Urednik Primož Korošec je kljub letu, ki ga je pestila pandemija koronavirusa, zbral zanimiv in pester pregled delovanja, srečevanj in obiskov v vseh enotah Zavoda Marianum Veržej. Ustanova se je nekako »prilagodila« na covid-19 in s pomočjo sodelavcev kar se da polno preživela leto 2021. O tem pišeta Primož Korošec, vodja Marijanišča in Iris Balažič, vodja Centra DUO.

O življenju ustanove pričajo tudi zapisi v knjigah vtisov v Penzionu Mavrica in Centru DUO. »V Veržeju je vedno super. Odlična hrana, prijazno osebje in krasno vzdušje«; »Iskrene čestitke ustvarjalcem in veliko ustvarjalnega navdiha tudi v prihodnje« sta le dva izmed mnogih zapisov, ki so jih gostje in obiskovalci pustili pri nas. Prebrali smo vse in jih nekaj objavili tudi v Domu 109.

Obiskali smo kovača Franca Franka, lahko rečemo kar sodelavca Centra DUO, in z njim poklepetali o življenju ter kovaškem poklicu, ki žal izumira. A kovačev žar in iskrivost kljub starosti ne pojenjata. Klekljanje je doma tudi v Veržeju in to že 15 let! Tudi o tem pišemo v Domu, saj so klekljarice redne razstavljalke v Centru DUO.

V Zavod Marianum Veržej prihajajo mnoge družine in zakonske skupine. Med temi tokrat predstavljamo dve, ki že dolga leta domujejo pri nas: dr. Stanko Gerjolj je opisal »Stanetovo skupino«, v kateri se zbirajo družine na geštalt duhovnih vajah, p. Marjan Čuden pa predstavlja zakonske skupne župnije Ljubljana Vič, ki prav tako prihajajo k nam na duhovne vikende. Seveda ne manjkajo osebna pričevanja udeležencev obeh skupin.

Bilten zaključujejo misli salezijanskega vrhovnega predstojnika iz Vezila 2022 o sv. Frančišku Saleškem ob 400. letnici njegove smrti, nasmejani obrazi sodelavcev Zavoda Marianum Veržej ter pozdrav iz Marijanišča s pestrim kolažem fotoutrinkov.

»Klasičen« časopis, namenjen vsem Veržejcem, gostom in obiskovalcem, želi biti lep spomin na leto 2021 ter opogumljajoča spodbuda, da je življenje kljub preizkušnjam lepo. Veseli smo, da ga smemo soustvarjati z vami.