Projekti

Gremo športat

Skozi uspešno pridobljeno operacijo na 1. Javnem pozivu LAS Prlekija, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, Rekreativno in družabno na prostem, z akronimom Gremo športat, ki sta ga v skupnem partnerstvu prijavila Občina Veržej in Zavod Marianum Veržej, se uresničuje nadgradnja sonaravnega vrta.

Prleški lončar

V sklopu istega razpisa se je v enoti Centra DUO s septembrom začela izvajati operacija Prleški lončar, kjer v projektnem partnerstvu z Lončarstvom Žuman iz Ljutomera skušamo aktualizirati poklic lončarja, razviti nove izdelke, ki bi bili tržno zanimivi za sodobnega kupca, predvsem pa v lokalno okolje prinesti nova znanja in spretnosti oblikovanja gline na različne ciljne skupine – tako otroke v šolah, turiste in obiskovalce, kakor tudi potencialne mlade lončarje in tiste, ki se z oblikovanjem gline na kakršen koli način že ukvarjajo.

Zeleno želimo

Največji in tudi finančno najtežji projekt, ki smo ga začeli izvajati s 1. septembrom 2017, je projekt, pridobljen na programu sodelovanja INTERREG Slovenija-Hrvaška (SI-HR), ki ga podpirata Evropska unija in Evropski sklad za regionalni razvoj in smo ga skupaj s partnerji poimenovali ZELENO ŽELIMO. Zeleni turizem je tisto, kar si vsi želimo, zeleno usmerjeno gospodarstvo, ki ne obremenjuje naravnih danosti in nas usmerja k trajnostni rabi okolja, v katerem živimo. Rokodelstvo je v osnovi zeleno – tradicionalni rokodelci uporabljajo za izdelavo svojih izdelkov lokalne, naravne materiale, sodobni rokodelci pa se nemalo krat lotevajo izdelovanja izdelkov iz tako imenovane ponovne uporabe, oz. redizajna, ki iz sicer odpadnih, a še uporabnih materialov izdelajo nove izdelke. A ne le rokodelstvo, tudi turizem je lahko še kako trajnostno in zeleno usmerjen. Na področju naše občine in širše regije se tega še kako dobro zavedamo, zato smo s pobudo Občine Veržej, ki je sicer v projektu pridruženi partner, z veseljem pristopili k projektu Zeleno želimo, katerega vodilni partner je Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota.

Plavčkova dežela

2. Javni poziv LAS Prlekija, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je v našo hišo prinesel prav tako dva projekta: Plavčkova dežela in Panonsko sadje. 
Plavčkova dežela predstavlja zagon izobraževalnega turizma v naši občini. Pestro paleto partnerstva v operaciji predstavljajo poleg prijavitelja, Zavoda Marianum Veržej, še Občina Veržej, Osnovna šola Veržej in Kulturno društvo Slavka Osterca Veržej. Glavni cilji operacije so izdelati krovno turistično zgodbo, jo nadgraditi v blagovno znamko in predvsem povezati akterje v občini, ki ponujajo izobraževalno-turistične programe. Prepričani smo, da bo Plavčkova dežela zelo razgibala delovanje, ne le na občinski ravni pač pa tudi širše.

Panonsko sadje

Z delno izobraževalnimi vsebinami, predvsem iz področja zdravega načina življenja in pomembnosti uživanja lokalnega sadja, se vključujemo tudi v projekt Panonsko sadje, katerega nosilec in prijavitelj je sicer Malus, d.o.o. iz Vučje vasi.

Sonaravni vrt

Leto 2017 smo zaključili s poročilom projekta Sonaravni vrt, ki je s pomočjo namenske donacije salezijanske ustanove Vereinigung Don Bosco Werk - Jugendhilfe Weltweit iz Švice in z lastnim vložkom zaposlenih in sodelavcev Zavoda Marianum Veržej omogočil, da je okolica Marijanišča dobila privlačno podobo, hkrati pa na gredicah razvaja obiskovalce z okusnimi, zdravimi in sladkimi dobrinami matere narave. Ko bodo vsa zasajena drevesa razbohotila svoje krošnje, bo vrt prav prijetna senca in prostor za druženje najrazličnejših skupin.


Zavod Marianum Veržej v času uresničevanja strategije za obdobje 2014-2020, ki smo jo na lokalni ravni tudi sami aktivno sooblikovali, v letu 2017 začenja izvajati operacije in projekte, za katere verjamemo, da bodo imeli številne pozitivne učinke na življenje tukajšnjih prebivalcev ter na goste in obiskovalce, ki prihajajo v naš dom.