Sonaravni vrt bogatejši za cepič Stare trte

Maribor
16.03.2018

Na letošnji 39. slovesnosti reza Stare trte pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu je med prejemniki cepiča najstarejše trte na svetu tudi Zavod Marianum Veržej.

Zamisel o obogatitvi sonaravnega vrta ob naši ustanovi se je začela rojevati z urejanjem vrta samega pred dobrim letom. Ob nasvetih in s pomočjo 21. vinske kraljice Slovenije Maje Žibert smo dokaj smelo v prošnjo zapisali, da veržejsko Marijanišče in mesto Maribor še najbolj odlično povezuje dr. Franc Kovačič, duhovnik in zgodovinar, ki je bil rojen v Veržeju in je umrl v Mariboru. Zasnoval je temelje Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko. S svojimi zbirkami knjig, časopisja, muzejskih in arhivskih predmetov je ustvarilo trdne temelje, iz katerih so po prvi svetovni vojni zrasle sedanje mariborske znanstvene ustanove: s pomočjo mestne občine Študijska knjižnica (danes Univerzitetna knjižnica Maribor) in Mestni muzej (danes Pokrajinski muzej Maribor), s pomočjo banovine pa Banovinski arhiv (danes Pokrajinski arhiv Maribor).

Zato smo upali, da bi v našem sonaravnem vrtu častno mesto dobila tudi potomka Stare trte in tako povezala mesto Maribor in Veržej, preteklost in sedanjost, bogatila ne le brajdo ob vrtni uti, temveč skupine in posamezne obiskovalce ozaveščala o pomenu gojitve trte in vsestransko povezovala širše področje vzhodne Slovenije.

Zato smo bili toliko bolj veseli odziva mariborskega župana Andreja Fištrovca in Mestne Občine Maribor, ki so nas povabili na omenjeno slovesnost in podelitev cepiča stare trte. Ob bogatem kulturnem programu, ki sta ga sooblikovala Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in Akademsko folklorna skupina Študent, je spregovoril župan Maribora, mestni viničar Stane Kocutar, vinske kraljice ter prejemniki cepičev stare trte, med njimi tudi Peter Pučnik, direktor Zavoda Marianum Veržej.