Praznik Marije Pomočnice 2018

Veržej
20.05.2018

Konec tedna, 19. in 20. maja, je bil za Veržej spet pomemben. Tudi letos so namreč salezijanska skupnost, sodelavci in zaposleni Zavoda Marianum Veržej in župljani župnije Veržej pripravili slovesno praznovanje Marije Pomočnice. Vse se je začelo že mnogo prej z urejanjem in dogovarjanjem, da sta lahko vigilija praznika in sam praznik potekala kot se spodobi.

Večerno sveto mašo v Kovačičevi dvorani Marijanišču je vodil njen vodja salezijanec Primož Korošec, pri kateri je prepeval domači otroško-mladinski zbor pod vodstvom Marjete Ivančič. Domačini in romarji so se nato v procesiji z lučkami in milostnim kipom sprehodili po novem sonaravnem vrtu do župnijske cerkve. Večerno slavje se je končalo z litanijami v čast Materi Božji.

Nedeljski romarski shod se je začel z molitvijo za duhovne poklice, ki so ga vodili člani Združenja Marije Pomočnice iz Murske Sobote. Nato je sledila osrednja procesija po veržejskih ulicah z milostnim kipom, ki so ga nosili in varovali domači gasilci. Sveto mašo na dvorišču Marijanišča je vodil glavni urednik radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak, mašo pa je s petjem obogatila družina Gruden iz Čušperka pri Grosupljem.

Bog je poslal Svetega Duha v obliki dežja, ki je po rokah inšpektorja Janeza Potočnika po maši blagoslovil novi sonaravni vrt, ki je velika pridobitev ne le za Zavod Marianum Veržej, temveč tudi za Občino Veržej, saj je, čeprav v zasebni lasti, namenjen vsem: obiskovalcem, gostom in domačinom. Medsebojno sodelovanje in podporo je naglasil župan Občine Veržej Slavko Petovar. Slovesnosti se je udeležil tudi vodja švicarske dobrodelne ustanove Don Bosco Jugendhilfe Weltweit salezijanec Toni Rogger, ki je donirala sredstva za ureditev vrta. Direktor Zavoda Marianum Veržej Peter Pučnik se je ob tem zahvalil salezijanski skupnosti, vsem sodelavcem in zaposlenim, še posebno pa Marku Štajnerju, saj je tako idejno kot organizacijsko snoval, koordiniral in garal, da ima sonaravni vrt danes zavidanja vredno podobo in funkcionalnost.

Sledilo je še skupno druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile domače gospodinje in prijetni spremljavi Klare in Ernesta Grudna.

Foto: Damir Skuhala