Novi salezijanski predstojnik je mag. Marko Košnik

Rim, Ljubljana
15.12.2017
Na god sv. Janeza od Križa, dne 14. 12. 2017, je vrhovni predstojnik salezijanske družbe Ángel Fernandez Ártime imenoval novega inšpektorja Inšpektorije sv. Cirila in Metoda – Ljubljana v osebi duhovnika salezijanca mag. Marka Košnika, ravnatelja salezijanske skupnosti Ljubljana Rakovnik.

Kot 14. inšpektor oz. višji predstojnik inšpektorije, ustanovljene leta 1922, bo v maju 2018 nasledil mag. Janeza Potočnika, ki to službo opravlja od 24. maja 2012. Marko Košnik se je rodil 19. aprila 1972 v Kranju očetu Janezu in zdaj že pokojni materi Mariji Magdaleni, roj. Kavčič. Osnovno šolo je obiskoval v Cerkljah na Gorenjskem, v tamkajšnji župnijski cerkvi je prejel zakramente uvajanja v krščanstvo ter 29. junija 1999 sveti red diakonata. V Družbo sv. Frančiška Saleškega je vstopil leta 1989 in po letu noviciata v Želimljem, času neposredne priprave na redovništvo, dne 11. 08. 1990 izpovedal prve redovne zaobljube. Že pred tem je obiskoval Srednjo versko šolo v Želimljem, na mestu katere se je prav v tistem času zasnovala Gimnazija Želimlje, in tam leta 1992 s splošno maturo kot pripadnik prve generacije te gimnazije dokončal srednješolsko izobraževanje.

Filozofske študije je opravil na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani (1992–1994), teologijo je študiral na Salezijanski papeški univerzi v Rimu (1996–1999). Med enim in drugim delom študijske priprave na duhovništvo je kot sestavni del rednega salezijanskega vzgojnega procesa opravil dvoletni praktični tirocinij v dijaškem Domu Janeza Boska v Želimljem. Z večnimi zaobljubami v svetišču Marije Pomočnice na Rakovniku dne 15. 09. 1996 je dokončno potrdil svojo odločitev za Boga v redovni družbi po zgledu in karizmi sv. Janeza Boska.

Kot kaplan je deloval v župniji Cerknica. V tem času je na Teološki fakulteti UL opravil magistrski študij s področja mladinske pastorale. V letu 2003 je postal delegat za salezijansko mladinsko pastoralo v Sloveniji. Od leta 2012 mu je zaupana služba ravnatelja redovne skupnosti Ljubljana Rakovnik. Odlikuje ga ljubezen do Cerkve, salezijanske družbe in do mladine. Zavzema se za sobrate in mlade in je vztrajni iskalec poti za dialog.

Ves ta čas je Marko Košnik prihajal tudi v našo ustanovo v Veržeju v raznih vlogah, kot voditelj inšpektorialnih zborov ali spremljevalec raznih skupin. Nazadnje je v začektu septembra odprl in blagoslovil jubilejno 10. razstavo jaslic v Centru DUO. Pri prevzemu odgovornega dela mu želimo modrosti in Božjega blagoslova.