Miholovo 2016: praznovanje farnega zavetnika

Veržej
25.09.2016

Zvonovi so naznanili, spremenjena okolica pa sprejela udeležence in obiskovalce letošnjega Miholovega praznika v Veržeju. Medtem, ko so se stojnice Miholovega sejma pridno polnile, ko je že dišalo iz kulinaričnega kotička Term Banovci in so sejemski oder prirpavili za pester program, se je župnijska cerkev napolnila do zadnjega kotička. Slovesno sveto mašo je daroval salezijanec Klemen Balažič, ravnatelj salezijanske skupnosti v Želimljem, tudi tamkajšnji vzgojitelj in profesor v Gimnaziji Želimlje.

V svoji preprosti a odločni besedi je razložil pomen evangelijskih besed o Abrahamu in Lazarju, pri čemur so mu pomagali tudi otroci. Priliko je navezal na današnji čas in jo obrnil v pozitivno smer, kako se moramo kljub naši svobodi truditi živeti po Božjih zapovedih, saj bomo le tako mirno uživali večno življenje. Seveda hudi duh ne odneha in tudi danes preizkuša našo družbo. Na udaru so predvsem družine, zato je povzel besede papeža Frančiška, ko je družinam namenil tri besede: smem, oprosti, hvala. Če bo teh besed več v naših družinah, bodo tudi močnejše in bolj povezane.

Po sveti maši, pri kateri so sodelovali tudi člani folklornih skupin, so člani župnijske Karitas in župnijskega pastoralnega sveta za vse pripravili pogostitev in dobro kapljico. Tudi vreme je naklonjeno omogočilo veselo druženje na cerkvenem dvorišču, ki ga je bilo kar težko zapustiti. A Miholov sejem je s svojim programom vabil dalje ...