Mednarodni kongres sotrudnikov

Veržej
26.11.2017

Od 23. do 26. novembra smo se predstavniki 8 evropskih držav zbrali na regionalnem kongresu Združenja salezijancev sotrudnikov. Kongres, ki poteka vsaki dve leti, je letos potekal v Sloveniji, v Veržeju.

Združenje salezijancev sotrudnikov, tretja veja salezijanske družine, je na svetovni ravni – podobno kot družbi salezijancev in salezijank – organizirana v inšpektorije, te pa v regije. Slovenska inšpektorija spada v regijo vzhodna centralna Evropa, skupaj z Rusijo, Ukrajino, Litvo, Poljsko, Slovaško, Češko, Madžarsko in Hrvaško. Predstavniki vsake regije se vsaki dve leti srečamo na kongresu. Tokratni kongres je gostila slovenska inšpektorija.

Glavna tema tokratnega kongresa je bila začetna in trajna formacija salezijancev sotrudnikov. Z nami so bile gostje iz našega vrhovnega sveta: svetovna koordinatorka Noemi Bertola, delegata HMP za sotrudnike s. Leslye Sandigo ter svetovna  upravnica Cinzia Arena. Predstavile so nam najnovejše dokumente na področju formacije in ekonomske solidarnosti, ki so služili za pogovore, debate in izmenjave izkušenj.

V največji meri pa je kongres koristil našemu povezovanju, medsebojnemu spoznavanju in bogatenju ob izkušnjah drugih salezijancev sotrudnikov, ki v različnih državah, na različne načine, živimo isto poklicanost življenja in dela - v svetu, v blagor mladih in slogu Janeza Boska.

Tilen Mlakar, povzeto po donbosko.si