Predstavitev projektnih aktivnosti naše ustanove

Veržej
20.04.2018

Na dan odprtih vrat z naslovom Spoznajmo naše prijateljice čebele, ki sta ga organizirala Zavod Marianum Veržej in Čebelarsko društvo Veržej, se je v parku Sonaravnega vrta pri Marijanišču in v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum Veržej zgodilo marsikaj prijetnega in lepega.

Dopoldanske ure so bile namenjene spoznavanju čebel in čebelarjenja, ki so ga pripravili sodelavci Čebelarskega društva Veržej. Najmlajši in malo manj mladi so lahko spoznavali in okušali delo pridnih čebel ter se seznanili s koristnostjo in potrebnostjo prisotnosti čebel v našem življenju.

V vrtni uti sonaravnega vrta so Zavod Marianum Veržej, Občina Veržej in partnerji javno predstavili projekte, ki potekajo v Občini Veržej in so namenjeni dvigu turistično-rekreacijskih pridobitev za obiskovalce kot za domačine same. Projektov, ki so jih predstavili župan Občine Veržej Slavko Petovar, direktor Zavoda Marianum Veržej in vodja Centra DUO Ivan Kuhar, ni malo: Rekreativno in družabno na prostem in Prleški lončar (javni razspis LAS Prlekija - Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja), Plavčkova dežela in Panonsko sadje (JR LAS Prlekija - Evropski sklad za regionalni razvoj), Zeleno želimo Interreg SI-HR - Evropski sklad za regionalni razvoj) in Sonaravni vrt (Don Bosco Jugendhilfe Weltweit).

Udeleženci lončarskega tečaja, ki so se v našem rokodelskem centru izobraževali preko Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota, so prejeli priznanja za opravljeno usposabljanje, kar je dobra podlaga za nadaljevanje njihovega izobraževanja in dela.

Zvečer pa je v Kovačičevi dvorani potekalo še srečanje s čebelami. Dr. Stanko Kapun je zainteresirane obiskovalce seznanil s tekočimi opravili v čebelarstvu, Ivan Esenko pa je predstavil novo knjigo o čebelah, ki bo izšla pri založbi Družina.

Pestro dogajanje današnjega dne, ki je sicer odraz prizadevnega večmesečnega dela, gotovo ne bi bilo tako uspešno brez dobrega sodelovanja z Občino Veržej in drugimi partnerji, predvsem pa ne brez naporov vseh sodelavcev in zaposlenih v Zavodu Marianum Veržej. Med temi velja izpostaviti Ivana Kuharja, vodja Centra DUO, ki uspešno vodi in ureja vse postrebno za izvajanje projektov ter Marka Štajnerja, vodja Penziona Mavrica, ki inovativno načrtuje in prizadevno uresničuje ter vodi izvedbe sonaravnega vrta kot tudi drugih projektov, ki kažejo svoje rezultate v okolici Zavoda Marianum.