Predstavitev projekta Rokodelska akademija v Bruslju

29.05.2014

V Bruslju je potekalo vsakoletno srečanje organov, ki upravljajo programe evropskega teritorialnega sodelovanja in nadzorujejo projekte, ki se izvajajo v okviru teh programov.

Projekt Rokodelska akademija se je po mnenju Evropske komisije med več tisočimi projekti, ki so se izvajali v programskem obdobju 2007-2013, uspel uvrstiti v izbor najboljših primerov dobre prakse in tako dobil priložnost predstavitve v okviru letnega srečanja organov, ki upravljajo programe evropskega teritorialnega sodelovanja.

V okviru predstavitve projekta v Bruslju (Charlemagne building) sta slovensko stran zastopali: Jasmina Litrop, vodja Skupnega tehničnega sekretariata OP SI-HU, ki je predstavila splošne aktivnosti projekta in Urška Ambrož, lončarka v Zavodu Marianum Veržej – Center DUO, ki je spregovorila nekaj besed o svojih izkušnjah in aktivnem vključevanju v izobraževalne programe za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za rokodelske poklice.

Projekt Rokodelska akademija, ki se izvaja že od leta 2009 (danes tudi preko 2. JR OP Slovenija-Madžarska 2007-2013), je dober primer uspešnega mreženja projektnih partnerjev, rokodelcev in drugih izobraževalnih in kulturnih institucij, ki delujejo na čezmejnem območju Slovenija-Madžarska. S projektom smo uspeli dopolniti in nadgraditi izobraževalne oblike s področja rokodelstva na obeh straneh meje in jih približati učencem v osnovnih in srednjih šolah ter drugim ciljnim skupinam. Na podlagi tradicionalnega rokodelskega znanja smo spodbujali iskanje inovativno oblikovanih produktov kulture in kulturne dediščine, ki upoštevajo naravne materiale in sodobne trende na področju vključevanja rokodelske dediščine v turistično ponudbo.

Besedilo in foto: Mateja Rus