Miholovo 2016: pestro dogajanje ob sejmu

Veržej
25.09.2016

Kar 54 stojnic z izbranimi rokodelskimi izdelki rokodelskih mojstrov Pomurja ter vseh rokodelskih centrov Slovenije je obiskovalcem nudilo kvalitetne in uporabne izdelke iz domačih gradiv. Tem so se pridružila lokalna društva in organizacije z domačo kulinariko ter dobro kapljico.

Da nikakor ni bilo dolgčas in da se je bilo mogoče pred toplim soncem zateči v senco, so poskrbele Terme Banovci s kulinarično ponudbo, za napolnitev duše pa je sejemski oder ponujal bogat program.

Po sveti maši so se v povorki predstavila folklorna društva iz Veržeja in širše okolice, pa tudi Folklorno društvo Pušelc iz Mežice. Domači župnik Jože Brečko je opravil blagoslov skupin, oblek in ljudskih glasbil, da bi še naprej tako zavzeto ohranjali slovensko kulturno izročilo in ga predstavljali širom sveta.

Takoj za tem je sledila razglasitev najboljše tünke in mesa iz zaseke. Frančka Lebarič iz Društva za zaščito in promocijo prleških dobrot ter predsednica petčlanske ocenjevalne komisije je opisala postopek ocenjevanja in razglasila rezultate. V kategoriji netržnih, ljubiteljskih izdelovalcev so priznanja prejeli naslednji izdelovalci: bronasto Anica Osterc iz Bunčan in Marica Legen iz Bunčan; srebrno Jože Rauter mlajši iz Veržeja in Anita Sever iz Cvena; zlato pa Janja Petovar iz Bunčan. V kategoriji tržnih pridelovalcev so priznanja prejeli: bronasto kmetija Sever, Predelava mesa na kmetiji Robert Sever iz Cvena; srebrno Panvita Mir D.D. Gornja Radgona in Marjan Koroša, predelava mesa na kmetiji iz Križevec; zlato pa Daniel Vargazon, predelava mesa na kmetiji iz Cvena. Sledila je razglasitev najboljših treh pridelovalcev. Tretjo najvišjo oceno je dosegel izdelek proizvajalca Panvita Mir D.D. Gornja Radgona z 18,80 točkami. Drugo najvišjo oceno je dosegel izdelek proizvajalca Daniel Vargazon iz Cvena z oceno 19,0 točk. Najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju prleške tünke in s tem naziv Naj tünke 2016 je dosegel izdelek proizvajalca Janje Petovar iz Bunčan z oceno 19,5 točk.

Seveda programa s tem še ni bilo konec. Gopa Metka Fortuna iz Čipkarske šole Idrija je predstavila razstavo čipk v Puščenjakovi dvorani Centra DUO, ki nas bo popeljala v svet prekrižanih in posukanih niti, iz katerih nastajajo izdelki, v katerih je združeno veliko znanja, ustvarjalnosti, potrpljenja, časa, pa tudi prijetnega druženja ob klekljarskih blazinah.